Followers

Dah kawin pun

Assalamualaikum readers,

Macam setahun sekali je aku update blog ni.

Anyway, alhamdulillah masih berpeluang keep on blogging walaupun sikit2 je. Mana ke tidaknya korang, sekarang ni semua orang duk ber FB,Instagram, Twitter dll.

Sebelum ni aku pernah post tentang LDR aku dengan pemuda dari Mesir. Online dating la gitu.
Aku kenal dia tahun 2010, alhamdulillah sekarang aku dah jadi isteri beliau. hihi.


Nikah dan majlis walimah pun biasa-biasa je, kalau nak fancy sangat banyak kerja nak buat kan? hihi.

Aku nikah dulu, then return back to KL untuk kerja. Majlis walimah 10 hari lepas tu. BTW aku nikah kat Sabah. Orang Sabah kan.. Berulang-alik la kita.

Lama kita tunggu dia, akhirnya dia datang juga kotakan janji. hihi

Kalau aku rajin, inshAllah aku akan throwback segala benda yang jadi noooohh..

Chel Alalguring
12/11/2017

Sentap! : Allah Bayar Cash

Assalamualaikum pembaca yang sentiasa di rahmati Allah SWT..

Apa khabar iman?

hihi..
Moga kita semua dalam lindungan Allah..
amin

Entry kali ini, aku nak share sikit tentang Allah bayar cash!
Kalau tak faham maksud sebenar Allah bayar cash ni, meh aku explain sikit..
Ini mengikut apa yang aku fahamlah..

Aku bagi contoh terus, aku pun tak reti sangat sebenarnya nak membuat pendefinisian.. hihi.
Contohnya sebelum ini kau pernah buat jahat kat orang lain, kau malukan dia depan orang ramai ke, kau nasihat sana-sini dengan niat nak menjatuhkan dia ke, dan lain-lain lah..

Korangkan bijak, mesti faham maksud aku.

hihi

Then tiba satu hari ini, korang pula kena macam tu.
Setepek pap!!! Kena kat muka sendiri.
Kena buat dengan orang lain..
Sama macam kau buat orang dulu

Time tu baru kau sedar...

"Oh rupanya Allah bayar cash dengan aku"..

Kalau kau sedar, Alhamdulillah.. sebab Allah masih bagi rasa sedar tu..
Kalau tak sedar, ha macam mana?

Moga Allah ampunkan kita semua..

Eh lagi satu baca entry ni, kening tu control sikit, dah bersambung tu..
hihi.
Kawal nafsu..
ngahaha..

Benda ni dah pernah jadi pun dengan aku dan bukan itu saja, aku pernah tengok sendiri orang-orang yang di bayar cash.
Tapi bergembiralah bila punyai rasa sedar.
Saya ajak diri saya dan pembaca untuk istighfar sama-sama.
Sama-sama berdoa. Sama-sama perbaiki diri dan jangan buat lagi.

"Ya Allah peliharalah kami dari melakukan kezaliman dengan diri sendiri dan makhluk lain.."
Amin

Aku ingat lagi zaman aku ambil diploma di KTD, atau Kolej Terbaik Dunia. Kolej ni wujud wokey.. hihi.. Betul-betul wujud.. Boleh google.

eh termenyimpang pula.

Aku ada dua orang member, kat sini aku bagi nama Aminah dan Baby.
Si Aminah ni buka account facebook, time tu facebook tak adelah famous amigos macam sekarang.
Lepas tu si Baby ni datang marah-marah kat Amirah, terjerit-jerit kat dia. Aku watak sampingan, maka aku pun tengok je la.



Baby kata facebook itu melalaikan, itulah inilah..
Pada aku, ada juga betulnya Baby pesan itu ini dengan Amirah tapi kesian Amirah semacam di malukan pula. Depan aku pula tu. Dah lah mata aku ni macam mata mafia bila memandang. boleh-boleh la.. Mesti dia rasa malu..
Lepas tu lagi mengejutkan bila, Baby lagi teruk addicted to facebook, tak tidur malam, badan menggeletar bila tak dapat online. Seriously, its happen.

Maka Baby pun cerita dengan aku,
"Chel, aku teringat pula time aku marah-marah Amirah pasal Facebook ni. First niat aku, memang aku tak nak dia terlalai tapi mungkin cara aku yang salah. Ni Allah dah bayar cash dengan aku."

Aku pun, pap!!
Make sense apa yang Baby cakap.

So aku pun ambil pengajaran sekali..

What you give, you get back.
You give kindness, you get bless,
You give shit, you get same hit

Readers,
Persoalannya sekarang kita nak ke di bayar cash sebab benda tak baik kita buat orang?
Nak ke buat tak baik dengan orang lain?
Larat ke kita nak tanggung semua beban dosa kita?

Sudah tentu tidak! Bukan begitu?

Diri aku sendiripun tak hendak.
Aku pun nak kebaikan di dunia dan akhirat juga.
Kita semua pun hendakkan kebaikan di dunia dan akhirat..
Bukan?!

So, lepas ini apa yang hendak kalian lakukan untuk mengelakkan benda-benda macam ni?
Fikir sendiri, jom upgrade diri!


Chel Alalguring
O3/Jan/2016



Ahaa! : Mudahnya Mencari Pahala

Assalamualaikum pembaca yang di redhai Allah swt...


Rindu kalian.
Semoga sihat, cantik dan sentiasa ceria.. ahakss

Hari ini aku dapat ibrah,
Serius..

Mesti semua dah tahu, buat jahat tu mudah daripada buat pahala..

tapi

guess what?!
 buat pahala pun tidak kurang senangnya..
bergantung dari diri kita sendiri, sama ada nak atau tak nak.

Sekarang masalahnya kita nak atau tak nak.

tanya diri** tanya diri**
hummm..

Nak cerita ni,
tahu tak bagaimana mudah untuk kita buat pahala..



Musim exam, so biasalah.. semua orang duduk busy study.
Study inilah study itulah.. ble ble blehh..
Yang seronoknya, 2 orang member rumah aku ada exam esok.. Lepas tu member sorang lagi, memasak...
Nampak tak kat situ?
Ye la, member lain busy study je, dah busy macam tu kemungkinan boleh lupa nak makan..
tapi ni dah ada orang masak..

yang aku lagi lah, bangun-bangun je makanan dah siap.

TERIMA KASIH KEPADA YANG MEMASAK....


nak basuh pinggan pun orang lain dah buat.
Serba salah pun ada..

Ya Allah, seronoknyeeeeeee...
ahaksss.

Lepas tu, semalam pula member nak basuh kain, dia basuhkan pula kain member aku yang sorang ini.
Kau ada member macam tu?
Aku jealous juga.
Bayangkan pahala buat baik yang diorang dapat.

Malam sebelum semalam pula, member aku duduk busy untuk exam on 28 december tapi dia tetap luangkan masa untuk mengajar aku.
Priceless tahu tak?
Ya Allah bersyukurnya.
Pahala lagi.

Sebab hidup kita ni, all the time about ibadah.
Kau sembang, kau makan, kau study, kau solat, dan sebagainya.
Semua sebenarnya ibadah.
but don't forget niat..

Then buatlah macam-macam kebaikan. Inshaa Allah, pahala.

Contoh lain:
1.Senyum, maksud aku ceriakan hari member yang kau nampak macam tengah sedih..
2, Buka zikir bagi dengar time kau tengok member kau tengah stress study, sebab seriously zikir ni menenangkan.. tak caya, try sendiri.
3. Ingatkan member, bila masuk waktu ajak solat
4. Kemas rumah
5.  dan sebagainya...


hahhahaha..

Alhamdulillah, terima kasih Allah kurniakan member-member yang baik.
Semoga Allah jaga mereka dan pembaca sekalian juga.

Begitu je lah..

Kami sambung study dulu.
Aku curik masa sikit, haha..

Doakan kami
Aku ngan member-member rumah aku ni lah..


Chel Alalguring
29/12/2015