Followers

Ahaa! : Mudahnya Mencari Pahala

Assalamualaikum pembaca yang di redhai Allah swt...


Rindu kalian.
Semoga sihat, cantik dan sentiasa ceria.. ahakss

Hari ini aku dapat ibrah,
Serius..

Mesti semua dah tahu, buat jahat tu mudah daripada buat pahala..

tapi

guess what?!
 buat pahala pun tidak kurang senangnya..
bergantung dari diri kita sendiri, sama ada nak atau tak nak.

Sekarang masalahnya kita nak atau tak nak.

tanya diri** tanya diri**
hummm..

Nak cerita ni,
tahu tak bagaimana mudah untuk kita buat pahala..



Musim exam, so biasalah.. semua orang duduk busy study.
Study inilah study itulah.. ble ble blehh..
Yang seronoknya, 2 orang member rumah aku ada exam esok.. Lepas tu member sorang lagi, memasak...
Nampak tak kat situ?
Ye la, member lain busy study je, dah busy macam tu kemungkinan boleh lupa nak makan..
tapi ni dah ada orang masak..

yang aku lagi lah, bangun-bangun je makanan dah siap.

TERIMA KASIH KEPADA YANG MEMASAK....


nak basuh pinggan pun orang lain dah buat.
Serba salah pun ada..

Ya Allah, seronoknyeeeeeee...
ahaksss.

Lepas tu, semalam pula member nak basuh kain, dia basuhkan pula kain member aku yang sorang ini.
Kau ada member macam tu?
Aku jealous juga.
Bayangkan pahala buat baik yang diorang dapat.

Malam sebelum semalam pula, member aku duduk busy untuk exam on 28 december tapi dia tetap luangkan masa untuk mengajar aku.
Priceless tahu tak?
Ya Allah bersyukurnya.
Pahala lagi.

Sebab hidup kita ni, all the time about ibadah.
Kau sembang, kau makan, kau study, kau solat, dan sebagainya.
Semua sebenarnya ibadah.
but don't forget niat..

Then buatlah macam-macam kebaikan. Inshaa Allah, pahala.

Contoh lain:
1.Senyum, maksud aku ceriakan hari member yang kau nampak macam tengah sedih..
2, Buka zikir bagi dengar time kau tengok member kau tengah stress study, sebab seriously zikir ni menenangkan.. tak caya, try sendiri.
3. Ingatkan member, bila masuk waktu ajak solat
4. Kemas rumah
5.  dan sebagainya...


hahhahaha..

Alhamdulillah, terima kasih Allah kurniakan member-member yang baik.
Semoga Allah jaga mereka dan pembaca sekalian juga.

Begitu je lah..

Kami sambung study dulu.
Aku curik masa sikit, haha..

Doakan kami
Aku ngan member-member rumah aku ni lah..


Chel Alalguring
29/12/2015


1 comment:

  1. Wah. untunglah ada orang tolong basuhkan, haha

    ReplyDelete